Apenkooien: nuttiger dan je denkt!

“Ga apenkooien.” Dat is de tip van hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Hij lichtte dit afgelopen maand toe in een rubriek van het AD, verzorgd door New Scientist. Scherder stelt dat vooral scholen meer zouden moeten doen aan beweging, omdat voldoende beweging goed is voor de hersenen.

“Scholen, besturen en beleidsmakers willen niet accepteren dat complex bewegen – bijvoorbeeld apenkooien – zorgt voor een netwerkactivatie in de hersenen dat vervolgens bijdragen levert aan andere cognitieve kwaliteiten”, vertelde Scherder aan New Scientist. Een voorbeeld van die ‘andere cognitieve kwaliteiten’ is het oplossen van sommen. Je gebruikt daarbij dus dezelfde onderdelen van de hersenen. Scherder pleit er dan ook voor dat er vaker op scholen wordt gesport. Iets waar wij het roerend mee eens zijn.

In Fittere kinderen presteren beter op school, een artikel dat wij laatst plaatsten, kwam naar voren dat voldoende dagelijkse beweging op school resulteert in betere schoolprestaties. Het is dus zeker niet uit de lucht gegrepen dat we met Nationaal Bureau Sport Stimulering (NBSS) op alle mogelijke manieren sport en bewegen onder kinderen willen stimuleren. Wat leuk is om te zien, is dat scholen dit langzamerhand écht beginnen te begrijpen. Het is voor scholen helaas nog niet mogelijk gebleken om bijvoorbeeld vaker gymles te geven, maar middels de gymdocenten invalpoule van Sportdocent.nu merken we dat scholen het belang zien van continuïteit in kwalitatief beweegonderwijs. Onze gymdocenten geven op steeds meer scholen les, zodat kinderen constant voorzien worden van goede gymlessen.

Gedurende deze gymlessen speelt apenkooien zeker ook een belangrijke rol, evenals tijdens de sportkampen van Sportivun. Klauteren, klimmen, rennen en springen: het is niet alleen enorm leuk om te doen, maar dus ook erg gezond. Daarnaast verzorgt Sportivun apenkooien kinderfeestjes. Zo kunnen kinderen hun kinderfeestje een sportieve invulling geven. The floor is lava. Hoe gaaf is dat? Of het nu apenkooien is of iets anders: het is belangrijk dat kinderen vaker gaan bewegen. School is hier de ideale plek voor natuurlijk. “De regering moet scholen verplichten tot het veel laten bewegen van kinderen. Hoe? Los sommen springend op”, concludeert Erik Scherder.

Geef een antwoord