Buurtsport in Baarn moet aantrekkelijker worden voor meiden

Meidensport

Een Cruyff Court om de hoek of basketbalveldje in die gloednieuwe wijk: gemeenten zetten zich goed en terecht in om sport- en beweegplekken te creëren voor jongeren. Desondanks zie ik op vrijwel al deze plaatsen iets ontbreken: meiden! Natuurlijk, er zijn weleens voetballende meiden op een veld te vinden, maar lang niet zo frequent of in dezelfde hoeveelheid als jongens.

Waarom blijven meiden weg? Onlangs las ik een artikel over een onderzoek uit 2016, waaruit blijkt dat er meerdere oorzaken zijn waarom meisjes het niet prettig vinden met jongens te sporten. Zo voelen ze zich geregeld buitengesloten, omdat ze niet goed genoeg zouden zijn. Ze voelen zich soms bekeken door jongens. En meisjes halen het plezier bij sporten uit het gevoel dat ze bijvoorbeeld net zo goed zijn als de rest, waar jongens vooral willen winnen. Met de hoeveelheid jongens die te vinden zijn op openbare sport- en beweegplekken, snap ik heel goed dat veel jonge meiden eieren voor hun geld kiezen.

meidenvoetbal

Het Baarnse Jeugdhonk is ook voor meiden

Hoe zorgen we ervoor dat er wél activiteiten zijn die aantrekkelijk zijn voor deze doelgroep? Het is een vraag waar ik ook mee worstel. Zo zien mijn collega’s van het Jeugdhonk in Baarn dat er veelal jongens op het Jeugdhonk afkomen. De afwezigheid van meiden zou kunnen komen door de aanwezigheid van al die jongens, maar ook doordat de focus binnen het Jeugdhonk ligt op gamen en voetbal. Dat is niet iets om de mensen van het Jeugdhonk kwalijk te nemen, want waarom ligt die focus op deze dingen? Deels misschien omdat de interesses van de begeleiders hier ook liggen, alleen het zal absoluut ook komen doordat er zoveel jongens op het Jeugdhonk afkomen die lekker willen voetballen en gamen. Moeten we dan gamen en voetballen aantrekkelijk maken voor meiden? Andere activiteiten op touw zetten voor meiden? Meer vrouwelijke begeleiders inzetten?

Zoals je ziet, heb ik de antwoorden ook niet direct paraat. Bij georganiseerde sportactiviteiten is er zeker wat mogelijk. Je kunt wellicht inderdaad meer vrouwelijke begeleiders en trainers inzetten en meer aandacht schenken aan aspecten die jonge meiden aantrekken, zoals uiterlijke verzorging, kletsmomenten of een gezonde leefstijl. Voor ongeorganiseerde sport- en beweegplekken is het moeilijker. Je kunt geen Cruyff Court maken speciaal voor meiden. Maar je zou wel kunnen nadenken of er meer plekken te creëren zijn waar meiden kunnen dansen, turnen, skeeleren, volleyballen of hockeyen. Het is bewezen dat meiden minder (vaak) sporten en lid zijn van sportverenigingen, terwijl ik uit ervaring kan melden dat de meeste meiden sport écht net zo leuk vinden als jongens. Ze vinden het zogezegd alleen op een andere manier leuk, dus laten we als samenleving eens goed nadenken hoe we aan die manier invulling kunnen geven.

Geef een antwoord