Buurtsport in Bunschoten-Spakenburg moet aantrekkelijker worden voor meiden

Meidensport

Een Cruyff Court om de hoek of basketbalveldje in die gloednieuwe wijk: gemeenten zetten zich goed en terecht in om sport- en beweegplekken te creëren voor jongeren. Desondanks zie ik op vrijwel al deze plaatsen iets ontbreken: meiden! Natuurlijk, er zijn weleens voetballende meiden op een veld te vinden, maar lang niet zo frequent of in dezelfde hoeveelheid als jongens.

Waarom blijven meiden weg? Onlangs las ik een artikel over een onderzoek uit 2016, waaruit blijkt dat er meerdere oorzaken zijn waarom meisjes het niet prettig vinden met jongens te sporten. Zo voelen ze zich geregeld buitengesloten, omdat ze niet goed genoeg zouden zijn. Ze voelen zich soms bekeken door jongens. En meisjes halen het plezier bij sporten uit het gevoel dat ze bijvoorbeeld net zo goed zijn als de rest, waar jongens vooral willen winnen. Met de hoeveelheid jongens die te vinden zijn op openbare sport- en beweegplekken, snap ik heel goed dat veel jonge meiden eieren voor hun geld kiezen.

meidenvoetbal

De Sportinstuif in Bunschoten-Spakenburg is ook voor meiden

Hoe zorgen we ervoor dat er wél activiteiten zijn die aantrekkelijk zijn voor deze doelgroep? Het is een vraag waar ik ook mee worstel. Zo hebben we in Bunschoten-Spakenburg een Sportinstuif, waar kinderen en jongeren op vrije inloop lekker kunnen sporten met elkaar. Een top initiatief, maar er komen weinig meiden op af en er wordt voornamelijk gevoetbald. Komt dit doordat er hoofdzakelijk mannelijke begeleiders zijn, die dit zelf ook leuk vinden? Of komt het doordat er nu eenmaal meer jongens op de Sportinstuif afkomen en we hen willen bedienen? Moeten we dan aparte programma’s opzetten voor meiden of zijn er activiteiten waar jongens en meiden heel goed met elkaar kunnen samenspelen en sporten?

Zoals je ziet, heb ik de antwoorden ook niet direct paraat. Bij georganiseerde sportactiviteiten is er zeker wat mogelijk. Je kunt wellicht meer vrouwelijke begeleiders en trainers inzetten en meer aandacht schenken aan aspecten die jonge meiden aantrekken, zoals uiterlijke verzorging, kletsmomenten of een gezonde leefstijl. Voor ongeorganiseerde sport- en beweegplekken is het moeilijker. Je kunt geen Cruyff Court maken speciaal voor meiden. Maar je zou wel kunnen nadenken of er meer plekken te creëren zijn waar meiden kunnen dansen, turnen, skeeleren, volleyballen of hockeyen. Het is bewezen dat meiden minder (vaak) sporten en lid zijn van sportverenigingen, terwijl ik uit ervaring kan melden dat de meeste meiden sport écht net zo leuk vinden als jongens. Ze vinden het zogezegd alleen op een andere manier leuk, dus laten we als samenleving eens goed nadenken hoe we aan die manier invulling kunnen geven.

Geef een antwoord