COLUMN: Sport verbindt, zelfs in een uitzichtloze situatie

Door: Valentijn Donk

In Nederland klagen we graag. Over het weer. Over de politiek. Over het niveau van het WK Voetbal voor vrouwen. Ondanks dat dit geklaag soms gegrond is, benadruk ik liever positieve verhalen. Afgelopen maand heb ik een bijzondere reis gemaakt, die voor mij goed weergeeft wat ik al jaren voel: sport verbindt.

Ik vertrok op donderdag 9 mei voor zeven dagen naar Lesbos, Griekenland. Na een paar uur vliegen landde ik op de kleine luchthaven van Mytilini, Lesbos. De kleuren van het eiland, de schoonheid, onherbergzaamheid, palmbomen langs de azuur blauwe zee: alles wat ik zag, hoorde en voelde, riep een vakantiegevoel bij me op. Ik was daar echter absoluut niet op vakantie. In de afgelopen vijf jaar hebben meer dan een miljoen vluchtelingen voet aan land gezet in Griekenland, van wie een groot deel in Lesbos. Mijn reis naar Lesbos had als doel om te ervaren wat voor impact vrijwilligerswerk heeft op de situatie daar en ik wilde ook graag mijn eigen steentje bijdragen. Al snel merkte ik hoe belangrijk sport is voor de vele mensen in vluchtelingenkampen. Jong en oud: iedereen houdt er van sport.

Zo weten kinderen niet hoe snel ze in de rij moeten gaan staan als de bus van het kamp richting het sportveld vertrekt. Het wekelijkse sportmoment wordt daar niet alleen gezien als uitlaatklep, maar voornamelijk als een goede leerschool. De kinderen leren, ondanks hun onstabiele achtergrond en verschillende culturen, samen met normen en waarden om te gaan. Maar ook de bewoners die vrijwillig als sportcoach worden ingezet, leren veel bij. Zo leren zij tijdens de sportsessies, naast de Engelse taal en het schrijven ervan, ook een stabiele sfeer kennen in een sportteam dat elkaar helpt ontwikkelen, waarbij persoonlijke doelen worden nagestreefd. Ik heb zelden kinderen zo blij gezien met sport en bewegen als de kinderen uit de vluchtelingenkampen.

Ik denk dat we in Nederland veel kunnen leren van situaties als deze. Maak sportclubs nóg toegankelijker en laagdrempelig. Niet alleen voor de jeugd, maar ook voor ouderen. Zorg ervoor dat scholen altijd voorzien zijn van goede gymlessen. In dat geval opteer ik zelfs voor extra beweegmomenten op scholen. Mensen zijn geboren om actief en sociaal te zijn. Sport verbindt deze dingen bij uitstek. Want sport verbindt mensen. En zoals mijn ervaring in Griekenland laat zien, heeft sport zelfs de gave om mensen te verbinden en verblijden in een uitzichtloze situatie.

Buurtsportcoaches gemeente Bunschoten
Jelle Honing
Sjohn van Gulik
Leonie Ebbes
Valentijn Donk
Joost ter Horst
Noortje Spits

Geef een antwoord