COLUMN: Wat zoek jij in een sport?

COLUMN: Wat zoek jij in een sport?

In de Nationale Sportweek, van vrijdag 17 tot en met zondag 26 september 2021, laat sportminnend Nederland mensen kennismaken met sport en bewegen, op een laagdrempelige manier. Dit klinkt misschien overbodig voor velen, want alleen voor kinderen is het relevant om te ontdekken welke sporten en bijbehorende verenigingen er zijn, toch? Een misvatting wat mij betreft: ieder mens blijft zich ontwikkelen naarmate hij ouder wordt. En bij verschillende levensfasen passen verschillende sportbehoeften.

Door: Yoni de Jong

Die laatste uitspraak bewijst zichzelf als we kijken naar de opkomst van het fenomeen consumentisme. Van oudsher zijn sportverenigingen plekken waar saamhorigheid en de gemeenschap centraal staan. Voor veel kinderen en jongeren geldt dit nog steeds: die zijn goed bevriend met hun teamgenoten, kennen veel vrijwilligers op de vereniging en sporten bijvoorbeeld ‘om te leren samenspelen’. Vanaf ongeveer de bovenbouw middelbare school tot het starten met studeren zie je dat deze houding verschuift bij jongeren. In het drukke leven dat je begint te leiden, wil je kunnen sporten op de momenten dat het jou uitkomt. Sport wordt daarnaast meer functioneel, dus de binding met een vereniging verdwijnt. De sporter gaat zichzelf een centrale rol geven binnen de sport. Hij wordt consument en zoekt naar de beste prijs-kwaliteitverhouding. Een sportplek waar hij kan sporten onder zijn voorwaarden. En wat die plek dan is, doet er niet echt toe. Resultaat: sportscholen schieten als paddenstoelen uit de grond en zijn mateloos populair onder (jong)volwassenen.

Dit is een doodnormale ontwikkeling en eentje waar veel klassieke sportverenigingen steeds meer op inspelen, bijvoorbeeld door flexibele les-/trainingstijden aan te bieden. Net zoals sportscholen inspelen op de behoefte van sommige mensen om in groepsverband actief te zijn. Ik wil dit moment aangrijpen om de groep (potentiële) sporters aan te spreken, die niet zo goed weten wat ze willen. Weet dat er áltijd een sport(aanbieder) is voor jou, maar het is belangrijk dat je voor jezelf duidelijk krijgt welke sportbehoeften je op dit moment in je leven hebt.

Ik wil daarom afsluiten met een gedachtenspel. Schrijf voor jezelf eens op wat jij zoekt in een sport. Flexibiliteit? Gezelligheid? Competitie? Vriendschap? Het kan van alles zijn. Als jij met jouw ‘boodschappenlijstje’ vervolgens zoekt naar een geschikte sportaanbieder, die voldoet aan je wensen, weet ik zeker dat je die vindt. Misschien wel op een plek waar je het nooit had verwacht. In deze Nationale Sportweek worden er ook tal van activiteiten georganiseerd, waarbij je laagdrempelig kunt kennismaken met sportaanbieders uit de regio. Kom dus vooral eens een kijkje nemen!