Dit is hét moment om de openbare ruimte beweegvriendelijk te maken

‘Je weet pas wat je mist als het er niet meer is’, is een fantastisch cliché. Eentje die nu relevanter is dan de afgelopen decennia. Juist in deze tijd zie je zoveel mensen die hunkeren naar een biertje op een veel te druk terras of naar het strompelen over een donkere camping met een wc-rol onder de arm. Je weet pas wat je mist als het er niet meer is.

Het voordeel van een samenleving die stilligt, is dat je tijd hebt om te reflecteren of de manier waarop je iets doet wel de juiste is. Zo blijkt het gedwongen thuiswerken vaak goed te praktiseren, waardoor de deuren naar een samenleving die afstapt van ‘9 tot 5 op kantoor’ weer iets verder zijn geopend.

Zeist skills garden

Invulling openbare ruimte
Een ander punt waarover op dit moment wordt nagedacht is de invulling van de openbare ruimte. Terrassen, winkels en winkelstraten, trottoirs. Bij al deze zaken komt het neer op de vraag: hoe delen we de ruimte op een efficiënte en effectieve manier in? Iedereen afzonderlijk aan een tafel op een terras bijvoorbeeld is effectief in de coronabestrijding, maar trekt waarschijnlijk niet veel klanten.

En iedereen de hele week thuis laten werken geeft misschien ruimte om kantoren om te toveren tot woningen, maar het gaat ten kosten van de belangrijke kantoordynamiek.

Buiten actief kunnen zijn
Houd die gedachte vast en projecteer het op speelpleinen, speelplaatsen, beweegvriendelijke ruimten en wandelpaden. We misten allemaal het gevoel om buiten actief te zijn. Te gaan hardlopen. Maar heel eerlijk: wie hunkerde vóór de coronacrisis ook naar die dingen? Sommige kinderen waren zelfs blij dat ze nu verplicht binnen zaten, omdat ze daardoor meer tijd hadden om te gamen met hun vrienden.

Je weet pas wat je mist als het er niet meer is en in dit geval is dat niet de mogelijkheid om buiten actief te zijn, maar de innerlijke motivatie om het te doen als de mogelijkheid er wél is. Daarom is dit hét moment om de openbare ruimte beweegvriendelijker te maken, zodat mensen ook na de coronacrisis de uitdaging blijven voelen om erop uit te gaan.

Skills garden Almere

Athletic Skills Model
Het zogeheten Athletic Skills Model (ASM) speelt daarop in. Het ASM is een sportmodel dat inspeelt op vaardigheden om te sporten en bewegen zoals balanceren, klimmen en mikken. Het is minder bezig met de specifieke sporten zelf maar juist met de vaardigheden die je voor de specifieke sporten nodig hebt. Aan de hand van het ASM worden op dit moment door heel Nederland spectaculaire speelpleinen en -parken aangelegd, waarbij je bijvoorbeeld op één veldje een tiental verschillende sporten perfect kunt uitvoeren.

Velden kunnen asymmetrisch zijn, om sporters en spelers te stimuleren zelf met oplossingen en regels te komen, net zoals je vroeger moest doen: ‘Die twee bomen zijn jouw goal en deze boom tot aan het bosje is mijn goal.’ Binnen een beweegvriendelijkere openbare ruimte kun je ook denken aan hardlooproutes langs hindernissen, of wandelroutes waarbij ouderen worden uitgedaagd extra te bewegen. Alles om mensen te stimuleren om actief te zijn.

De coronacrisis laat zien wat voor groots goed gezondheid is. Laten we er daarom voor zorgen dat onze gezondheid zoveel mogelijk wordt gestimuleerd als we straks weer allemaal écht volledig worden vrijgelaten in de buitenlucht.

Geef een antwoord