Een vakdocent vergemakkelijkt de zorgplicht van scholen

Er komen strengere controles op de zorgplicht van scholen. Dat berichtte diverse media een tijdje terug. De zorgplicht blijkt steeds minder goed nageleefd te worden. Vakdocenten in het basisonderwijs zijn de oplossing.

De Inspectie van het Onderwijs is het orgaan dat toeziet op het naleven van de zorgplicht van scholen. Die plicht houdt in dat scholen de verantwoordelijkheid dragen voor passende begeleiding en passend onderwijs voor ieder kind. Bovendien dient de school een goede oplossing te vinden als blijkt dat deze zaken niet op de desbetreffende school geregeld kunnen worden. De inspectie is tot de conclusie gekomen dat het regelmatig misgaat. Scholen zijn bijvoorbeeld huiverig om sommige kinderen aan te nemen. Ouders zijn op hun beurt niet tevreden over het aanbod van een school. In het slechtste scenario eindigt het kind tussen wal en schip en zit het thuis.

Werkdruk

Met de alsmaar toenemende werkdruk is het begrijpelijk dat veel groepsleerkrachten weinig tot geen tijd hebben om ieder kind de aandacht te geven die het behoeft. Toch zijn het de groepsleerkrachten die de zorgplicht in de praktijk het beste kunnen dragen, omdat zij het meeste werken met de kinderen en hen dus het beste kennen. De oplossing moet zodoende gezocht worden in het creëren van een omgeving waarin groepsleerkrachten wél tijd en ruimte hebben om hun leerlingen op de best passende wijze te begeleiden. Volgens ons is die oplossing een vakdocent beweegonderwijs.

Alleen maar voordelen

Kijkend naar de kwaliteit van het beweegaanbod is een vakdocent beweegonderwijs sowieso de beste keuze. Gymdocenten worden opgeleid om het best mogelijke beweegonderwijs te verzorgen, waar het bij groepsleerkrachten slechts een deel van hun studie beslaat. Maar ook met het oog op de zorgplicht van scholen is een vakdocent beweegonderwijs een uitstekende optie. De tijd waarin leerlingen gymles hebben valt immers weg voor groepsleerkrachten. Zij kunnen deze tijd besteden door met leerlingen te werken aan hun individuele zorgvraag en daar verslag van te doen. Of ze kunnen de gymles bijwonen en observeren hoe bepaalde leerlingen functioneren, zodat ze later met deze leerlingen aan de slag kunnen.

Sportdocent heeft gymdocenten in dienst die op afroepbasis en vaste basis lesgeven op scholen. Dit gaat op aanvraag en volgens de wens van de school. Door een gymdocent van Sportdocent in huis te halen heeft u als groot voordeel dat u de risico’s van een vast contract niet draagt. De docenten staan immers onder contract bij Sportdocent. En bevalt onze vakdocent zo goed dat u hem of haar toch in vaste dienst wil nemen? Dat is dat zeker mogelijk! Voor meer informatie over vakdocenten beweegonderwijs van Sportdocent kunt u kijken op de website of bellen met 035 30 30 030.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *