Generatie slapjanus?

Generatie slapjanus?

Baarn, 14 oktober 2019

Deze generatie kinderen is niet lui, maar heel gemotiveerd om niets te doen. Dat zegt sportfysiotherapeut Maurice van Veldhooven op de website van het Algemeen Dagblad. Opvoeding, sociale media of te veel keuzemogelijkheden: wat is de oorzaak van het niets doen-gedrag van de Nederlandse jeugd?

We delen de mening van Van Veldhooven niet helemaal over ‘generatie slapjanus’. Enkele punten die hij aanhaalt herkennen we echter zeker wel. Hierbij willen we vooral aandacht geven aan de vele keuzemogelijkheden voor jongeren. Van Veldhooven zoekt naar oorzaken voor het luie gedrag van jongeren en geeft aan dat die kan liggen in alle keuzes die kinderen en jongeren kunnen maken. Door een overvloed aan mogelijkheden wordt de noodzaak weggenomen om door te zetten. Waarom zou je een studie afmaken als er drie zijn die wellicht net iets leuker zijn? En waarom zou je buitenspelen in de kou als je binnen toegang hebt tot duizenden spelletjes op de computer, console of telefoon?

Een gebied waar we dit veelvuldig zien is bij sport. Een van de redenen waarom we een decennium terug gestart zijn met Nationaal Bureau Sport Stimulering is om sportkeuzetesten af te nemen bij jonge kinderen. Er zijn zoveel verschillende sporten tegenwoordig en het kiezen van de juiste sport is superbelangrijk. Je vindt sport leuk als je er succes in hebt en dus is het van belang dat je een sport doet waar je aanleg voor hebt. De kans dat iemand op latere leeftijd blijft sporten en bewegen is daarnaast groter als je op jonge leeftijd een positieve ervaring met sport hebt. Een goede sportkeuze heeft zodoende niet alleen effect op iemands kindertijd, maar ook op het volwassen leven van diegene.

Geef een antwoord