Het is belachelijk dat motoriek niet op één staat!

Het is belachelijk dat motoriek niet op één staat!

Overgewicht blijft een toenemend probleem in Nederland. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen lijden steeds vaker aan obesitas. Een deel van de oorzaak ligt natuurlijk bij het drinken van frisdrank en eten van vet, calorierijk voedsel. Maar een belangrijk deel ligt ook bij het gebrek aan beweging. Dé plek voor kinderen om te bewegen, is op school. En waar wordt er nou net onvoldoende aandacht geschonken aan een structureel aanbod van kwalitatief hoogstaande beweging? Precies: op scholen. Gelukkig vormt Bunschoten de positieve uitzondering!

Door: Leonie Ebbes, gepubliceerd in ‘De Bunschoter’

Het blijkt dat scholen de werkdruk verlagende 200 miljoen euro – vrijgegeven door het Rijk – voornamelijk investeren in onderwijsassistenten. Inderdaad, de werkdruk voor groepsleerkrachten gaat hierdoor omlaag, maar het beweegprobleem blijft bestaan, want kinderen krijgen onvoldoende beweegonderwijs en dit wordt vaak niet verzorgd door een vakdocent. En dat is erg. Zeker als je bedenkt dat beweging op jonge leeftijd een belangrijk aandeel heeft in het bewegen als volwassen.

 

Motorische Remedial Teaching

Wanneer je sport of beweegt, ervaar je een bepaalde succesbeleving. Hoe meer succes je ervaart, hoe leuker je het vindt en hoe groter de kans is dat je op latere leeftijd blijft sporten. Zie hier het belang van bewegen op scholen. En wat te denken van hulp op school aan kinderen die achterlopen qua motoriek en daardoor stoppen of zelfs niet beginnen met sporten en bewegen? Voor deze kinderen is er MRT: Motorische Remedial Teaching. Dit zijn extra lessen om deze kinderen op motorisch vlak terug te brengen naar het landelijk gemiddelde. Waarom is er wel bijles voor rekenen of taal, maar bieden scholen zelden deze bijles voor motoriek aan?

Bunschoten geeft gelukkig wél het goede voorbeeld. Sinds deze maand zijn we in de groepen 4 van alle basisscholen begonnen met MRT. Daarnaast organiseren we het sportclubje, waar kinderen sporten die met het leerlingenvervoer buiten Bunschoten naar school gaan en hierdoor weinig aansluiting vinden bij vriendjes, vriendinnetjes en bijvoorbeeld sportverenigingen in het dorp. Geleidelijk werken we ernaar toe dat zij weer mee kunnen draaien met de rest van de kinderen. Een mooi voorbeeld hiervan is de saltostoel. Kinderen hangen in de ringen, zittend in een speciale stoel. Kinderen die eerst nog geen koprol durven te maken, koppeltjeduikelen na verloop van tijd in de saltostoel alsof het niets is. “Je kant het! Maak die salto!”, moedigen ze elkaar aan. Het sportbeleid van de gemeente Bunschoten is proactief en vernieuwend en daar mogen we best trots op zijn!

 

MRT is net opgestart. Meer informatie of aanmelden? Klik hier! Heeft u als ouder het idee dat uw kind in aanmerking kan komen voor MRT? Stuur mij dan vooral een mail, op leonie.ebbes@nbss.nl. Leeftijd is hierin ondergeschikt, want ieder kind heeft recht op een sportieve jeugd!

 

 

Geef een antwoord