“Zie het als een waardevolle investering in je carrière”

Joël de Zwaan werkt als docent bewegingsonderwijs op de Amsterdam International Community School. Zijn eerste stappen in het vak zette hij bij Sportdocent, waar hij verschillende typen onderwijs ervaarde en zijn uitgestippelde carrière een iets andere wending kreeg.

“Ik was op een gegeven moment wel klaar met het van hot naar her reizen. En ook dat je per lesuur betaald krijgt vond ik niet ideaal”, is Joël eerlijk over zijn afwegingen om bij Sportdocent te vertrekken. Hij haast zich om te zeggen dat het absoluut geen belemmering vormde of zou moeten vormen om voor NBSS te kiezen. “Want ik had me sowieso al voorgenomen om ongeveer anderhalf jaar te blijven. Daarna wilde ik graag een jaar reizen, tenzij een specifieke school waarop ik namens Sportdocent had gewerkt me zou vragen om te blijven: de Amsterdam International Community School. Dat gebeurde! En juist dankzij Sportdocent had ik al een voet tussen de deur. Ik mocht zelfs al mee op alle teamuitjes.”

Ervaring

Die voet tussen de deur komt vaker terug in het gesprek. De arbeidsmarkt ligt immers niet heel open voor net afgestudeerde gymdocenten. “Het was februari 2015 toen ik afstudeerde. Ik woonde destijds in Zwolle en vrijwel alle vacatures die vrijkwamen werden via via ingevuld. Kwam er vervolgens een vacature open dan werd deze tien van de tien keer ingevuld door iemand met flink wat ervaring. Uiteindelijk heb ik zes maanden lang sollicitaties de deur uit gedaan, zo’n vijf tot tien per week! Op één school werd ik uitgenodigd voor een gesprek, maar ook daar kwam iemand met meer ervaring voorbij. Reken maar uit: meer dan tweehonderd sollicitaties, één gesprek, nul aanstellingen. Een oud-collega van een festival waar ik een zomer lang heb gewerkt attendeerde me via Facebook op een vacature van NBSS. Dit was eigenlijk een vacature voor sportkampbegeleider, maar tijdens het sollicitatiegesprek werd mij duidelijk gemaakt dat ze me liever als gymdocent in dienst wilde nemen. Te gek natuurlijk!”

Via Sportdocent kwam Joël in aanraking met verschillende typen onderwijs. “Zelf had ik aan het eind van mijn opleiding bijvoorbeeld de focus op de middelbare school. Na anderhalf jaar op alle niveaus lesgegeven te hebben ben ik inmiddels niet meer weg te slaan uit het basisonderwijs” Die diversiteit in onderwijs, kansen om jezelf te bewijzen én mogelijkheid om flink onderuit te gaan maken Sportdocent volgens Joël een ideale plek om te beginnen. “Uiteraard word je startklaar geacht, aangezien je bent afgestudeerd. Je zal echter niet ontkomen aan beginnersfouten. En bij NBSS krijg je genoeg ruimte om de mist in te gaan. Met name korte invalperioden hebben mij heel erg geholpen. Je begint telkens opnieuw op een school en dit is iedere keer een andere ervaring. Van speciaal, basis- en middelbaar onderwijs tot internationaal basis- en middelbaar onderwijs. Zo was ik perfect voorbereid op een eigen groep voor lange tijd. En een volledig jaar je eigen groep draaien kan ook via Sportdocent!”

Kansen

Uiteindelijk kreeg Joël dus zijn gehoopte kans om definitief aan de slag te gaan op de Amsterdam International Community School. “Leuk detail: een week na de sollicitatie in Amsterdam werd ik door een andere school ook gevraagd te solliciteren. Van nooit uitgenodigd worden na sollicitaties op eigen initiatief werd ik nu zelfs gevraagd door twee scholen. En dat allemaal doordat ik via Sportdocent een voet tussen de deur had gekregen.” Natuurlijk dwing je kansen zelf af, erkent Joël. “Je moet je werk goed doen, waarbij je jezelf flexibel opstelt. Je investeert immers in je eigen toekomst. Maar dan krijg je wel een boel mogelijkheden op verschillende typen onderwijs. Je doet een hele hoop contacten op en krijgt, zeker in mijn geval, een nóg beter beeld van wat bij je past.”

Joël is dan ook blij dat NBSS op zijn pad is gekomen. “Ik doe nu iets dat helemaal bij me past en dat vier dagen in de week. Op de Amsterdam International Community School geef ik de groepen 1 tot en met 7 les. Hoofdzakelijk in het Engels. De focus ligt op vakoverstijgende doelen, zoals samenwerking, leiderschap, hoe je iets leert, fitheid… Alles komt voorbij. We werken aan deze doelen, omdat de leerlingen zo weer kunnen verhuizen. Ze kunnen dan een leuk trucje geleerd hebben, maar als ze hier verder nooit meer iets mee doen is dat zonde. Doordat het intelligente kinderen zijn duiken we daarom de diepte in: sport als middel in plaats van doel.” Zonder Sportdocent was Joël waarschijnlijk niet snel terechtgekomen op deze school, als hij überhaupt snel aan de bak zou zijn gekomen. “Het is de perfecte manier om te ruiken aan het echte werk. En die ervaring kun je niet opdoen als je direct aan de slag gaat op een school, buiten het feit dat er daar vaak naar meer ervaren docenten gezocht wordt. Die ervaring kun je bij Sportdocent wel opdoen. Zie het als een waardevolle investering in je carrière!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *