“Ik wilde zo snel mogelijk werk en Sportdocent kon dat regelen”

Een unieke start van je carrière en geweldige opstap richting een vast dienstverband. Zo omschrijven we het werk vaak dat Sportdocent verricht voor gymdocenten en scholen. We kunnen dit zoveel verkondigen als we willen: je krijgt pas écht een goed beeld van Sportdocent als de mensen uit de praktijk aan het woord komen. In dit artikel zijn dat Elise van den Hoorn, een gymdocent van Sportdocent die overstapt naar de Fabritiusschool in Hilversum, en Frank Higler, directeur van deze basisschool.

Elise staat pas een jaar op eigen benen als gymdocent. Over de reden dat ze voor Sportdocent koos is ze eerlijk. “Ik kende het bedrijf al, omdat mijn zusje Lisette twee jaar geleden heeft stagegelopen bij Nationaal Bureau Sport Stimulering (waar Sportdocent een initiatief van is, red.). Na twee maanden gereisd te hebben kwam ik op 1 september thuis en wilde ik het liefst direct aan de slag. Ik heb bij allerlei bedrijven en scholen gesolliciteerd en kreeg van Arjen Hop, de directeur van Sportdocent, vrijwel direct een uitnodiging voor een gesprek. Dat gesprek verliep vlot en Arjen had gelijk een school én veel uren klaarliggen voor mij. Het was dus een abc’tje om dat te accepteren.”

Haar tijd bij Sportdocent heeft Elise als positief en leerzaam ervaren. “Het idee dat er altijd iemand is om op terug te vallen is heel fijn”, legt ze uit. Elise doelt hierbij op de samenwerking met hoofddocenten en collega’s van Sportdocent die op scholen in de buurt actief zijn. “Op een basisschool werk je niet met een vaksectie zoals je bij de middelbare scholen vaak ziet. Maar door het systeem van Sportdocent heb je toch het idee dat je een soort vaksectie om je heen hebt.” Buiten dat zorgen de opzet van Sportdocent en samenwerking met andere initiatieven van Nationaal Bureau Sport Stimulering ervoor dat je als gymdocent niet vastgepind zit op één school. “Zo kun je tijdens je vakantie sportkampen en sportdagen van Sportivun begeleiden. Al moet ik heel eerlijk bekennen dat mijn vakanties over het algemeen heilig waren, haha.”

Dat Elise definitief de overstap maakt naar de Fabritiusschool heeft meerdere redenen. De belangrijkste is vastigheid. “Het voordeel van Sportdocent is dat je ervaring kunt opdoen bij verschillende scholen en typen onderwijs. Maar ik vind het nu fijner dat ik op één plek kom te werken, in plaats van dat ik moet schakelen tussen twee scholen en een BSO.” Hiermee snijdt Elise een goed punt aan. Het doel van Sportdocent is om jonge docenten voor te bereiden op een vast dienstverband. Lesgeven op meerdere scholen en bijvoorbeeld een BSO is enorm leerzaam, maar het eerste doel, toewerken naar een vast dienstverband op een school of bij een instelling, moet nooit uit het oog verloren worden. Dat is Elise nu dus gelukt: een contract van 38 uur op de Fabritiusschool. En dat contract is haar zeker niet komen aanwaaien. “Ik kreeg van veel collega’s op de Fabritiusschool te horen dat ze mij graag wilden behouden. De directeur heeft dit toen opgepakt en zodoende heb ik een vast contract gekregen.”

Directeur Frank Higler is in zijn nopjes. “Allereerst heeft bij de overname meegespeeld dat wij zeer tevreden zijn over Elise. Ze verzorgt voor alle groepen (3 t/m 8) de gymlessen”, begint hij. Doordat het budget werkdrukgelden is gegroeid, een landelijk fenomeen, ontstond er ruimte om Elise vast in dienst te nemen. De Fabritiusschool heeft bewust niet eerder een vakdocent in dienst genomen. Frank: “Om het onderwijs naar een hoger plan te tillen is de ouderraad van onze school enkele jaren geleden begonnen met het genereren van extra geld voor de school. Hun wens was hierbij dat een vakdocent gymnastiek een goede versterking voor de school zou zijn, ondanks dat bijna iedereen in ons team bevoegd is om gymlessen te geven. Toch dachten we dat een vakdocent de kwaliteit van het beweegonderwijs zou kunnen verhogen én de werkdruk voor onze leerkrachten verlagen. De constructie met Nationaal Bureau Sport Stimulering was voor ons op meerdere manieren voordelig. De werving en selectie werd volledig uit handen genomen. Daarnaast ondervonden wij de risico’s van een vast dienstverband niet. Mocht een en ander niet meer betaalbaar blijken, zaten wij niet aan een vakdocent met een vast contract vast”.

De definitieve overname van Elise ging zonder slag of stoot, ondanks dat de Fabritiusschool al een contract had afgesloten met Nationaal Bureau Sport Stimulering. “Ik houd ervan om alles op tijd te regelen”, begint Frank. Eind december 2018 had de Fabritiusschool daarom al een contract getekend met Nationaal Bureau Sport Stimulering voor de invulling van het schooljaar 2019-20. De invulling door Elise dus. “Toen duidelijk werd dat er ruimte kwam om Elise vast in dienst te nemen en zij hier oren naar bleek te hebben, ben ik in gesprek gegaan met Arjen Hop, eigenaar van Sportdocent en Nationaal Bureau Sport Stimulering. Mede dankzij zijn flexibele en begripvolle houding hebben we een mooie constructie gevonden om Elise vanaf 1 november 2019 in dienst te kunnen nemen.” Het is iets waar Elise ook enorm naar uitkijkt: “Ik heb me al die tijd heel betrokken gevoeld bij de school. Ik werkte bij Sportdocent, maar voelde me ook honderd procent thuis bij de Fabritiusschool. Zo hebben ze mij ook altijd ontvangen. Nu word ik ook officieel lid van het team. Leuk!”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *