Jongeren Op Gezond Gewicht strijkt ook in Bunschoten neer

Minder beweging, ongezond eten en een daardoor toenemend gewicht: Nederlandse kinderen en jongeren worden gemiddeld steeds zwaarder. Het erge is dat zij hier vaak weinig tot niets aan kunnen doen. De samenleving en persoonlijke omgeving vormen de kinderen op een dusdanige manier dat de gemakkelijkste keuzes voor hen leiden tot een ongezondere leefstijl. Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) is een project dat deze maatschappelijke verantwoordelijkheid erkent en de strijd aangaat met de ongezonde levensstijl. De komende jaren zal JOGG ook in Bunschoten vorm krijgen. Een positieve ontwikkeling, waar alle inwoners van Bunschoten een rol in krijgen.

Door: Leonie Ebbes, gepubliceerd in ‘De Bunschoter’ op 18 januari 2019

JOGG
Een belangrijk onderdeel van JOGG is het onaantrekkelijk maken van ongezonde producten en het aantrekkelijk maken van gezonde producten. Het moet voor een kind leuk zijn om iets gezonds te kiezen; het moet ‘de gemakkelijke keuze’ zijn, zo stelt de JOGG-organisatie het zelf. Om dat te bewerkstelligen, dient er een omslag gemaakt te worden in de instelling van mensen. Een belangrijk onderdeel daarvan is bewustwording van het probleem en de simpelheid van de oplossing.

Zo consumeren kinderen gemiddeld ruim zes kilo suiker per jaar. En dan hebben we het alleen over de zoete drankjes die zij op school drinken. Zes kilo, laat dat even inzinken. Het is makkelijk voor ouders om hun kinderen pakjes drinken mee te geven voor tijdens de pauzes. Als dit vervangen wordt door het allersimpelste product waar mensen over beschikken, drinkwater uit de kraan, dan scheelt dat dus zes kilo suikerinname. En wat dacht je van gezond eten? Groentetraktaties, het uitdelen van groente en fruit na een sportwedstrijd of bijvoorbeeld het creëren van een moestuintje op school. Tot slot mag het belang van bewegen niet onderschat worden en ook dit is makkelijk te implementeren in het dagelijks leven. Kinderen kunnen op de fiets of wandelend naar school, in plaats van gebracht te worden met de auto. Op scholen kunnen beweegvriendelijke schoolpleinen ontwikkeld worden, klassen na elke pauze een kwartier wandelen en kunnen er vaker, betere sportdagen georganiseerd worden.

JOGG in Bunschoten
De komende jaren gaan we in Bunschoten alles in het werk stellen om bovenstaande voor elkaar te krijgen. Sport en bewegen worden nóg leuker, gezond eten wordt de makkelijkste keuze, ongezond eten en drinken wordt niet meer gepromoot. We zullen ervoor zorgen dat de toekomst van Bunschoten en Nederland gezond wordt en blijft. Daarvoor is het uiterst belangrijk dat alle neuzen in dezelfde richting staan; we hebben immers iedereen nodig.

Jelle Honing
Valentijn Donk
Sjohn van Gulik
Leonie Ebbes
Noortje Spits
Joost ter Horst
Uitvoeringsteam sportbeleid gemeente Bunschoten

 

Geef een antwoord