Laat je kind meer dan één sport proberen

Laat je kind meer dan één sport proberen

Op school leren we de eerste jaren rekenen, taal, aardrijkskunde, geschiedenis en ga zo maar door. Kinderen krijgen van alle kanten informatie, kiezen na acht jaar een niveau dat bij ze past en vervolgens, na nogmaals een aantal jaar, een specifieke richting die ze uit willen. Blijk je na al die jaren goed in taal te zijn? Dan kun je journalist worden. Vind je van alle vakken biologie het meest interessant? Dan is de studie Geneeskunde wellicht iets voor jou. Hoe vanzelfsprekend dit ook is, bij sport wandelen kinderen vaak juist een tegenovergestelde route. En dat is eigenlijk best raar.

Door: Leonie Ebbes, gepubliceerd in ‘De Bunschoter’ op 22 februari 2018

Sporttest groep 4 basisscholen

Jonge kinderen gaan op voetbal, tennis, hockey, atletiek…er zijn ontelbaar veel sporten, maar de meeste kinderen proberen er slechts één of enkele. Van kleins af aan limiteren we kinderen zo om zich motorisch te ontwikkelen, terwijl motoriek prima past binnen het rijtje rekenen, taal en algemene kennis. Waarom zouden we kinderen anders behandelen als het om motoriek gaat? Ga vaker zwemmen of midgetgolfen. Laat kinderen hun horizon verbreden op sportief vlak.

In Bunschoten zijn we een tijdje geleden gestart met een traject om kinderen uit de groepen 3 tot en met 8 kennis te laten maken met het sportaanbod in Bunschoten. Dit doen we precies om de reden die ik hierboven beschrijf: we proberen hun horizon te verbreden. Er zijn namelijk zoveel te gekke sporten naast voetbal, hockey, enzovoorts. Het traject begint met een sportkeuzetest, aan de hand waarvan we kinderen kunnen vertellen welke sporten het beste bij hen passen; waar zij de meeste succesbeleving uit kunnen halen. Hier komen vaak meerdere sporten uit, die soms totaal verschillen van elkaar. De uitkomst van zo’n sportkeuzetest is allesbehalve bindend, maar kan ondersteuning bieden wanneer een kind niet goed weet welke sport(en) hij of zij leuk vindt. De volgende stap binnen het sportkeuzetraject is een project genaamd ‘Kies je Sport’, waar we vanaf maart mee starten. Kinderen volgen gratis proeftrainingen bij allerlei verenigingen in Bunschoten, om kennis te maken met de sport, club, trainingen, trainers en toekomstige vriendjes en vriendinnetjes. Al met al proberen we kinderen zo alle kleuren van het spectrum te laten zien, zodat zij verzekerd zijn van een leuke sportjeugd en bredere motorische ontwikkeling.

Jelle Honing
Valentijn Donk
Sjohn van Gulik
Leonie Ebbes
Noortje Spits
Joost ter Horst
Uitvoeringsteam sportbeleid gemeente Bunschoten

Geef een antwoord