Nationaal Bureau Sport Stimulering verwelkomt Rik van der Horst

“De vraag is, denk ik, of Nederland wilt blijven investeren in het opleiden van goede jeugd. Het gemakkelijke van jeugd is dat ze vrij makkelijk te enthousiasmeren zijn. Zeker met een leuke sport als voetbal!” Rik van der Horst (31) is al bijna twintig jaar voetbaltrainer. Van VV Jonathan in Zeist, via Amerika en Barcelona, naar assistent-trainer bij FC Utrecht O17. En tegenwoordig ook verantwoordelijk voor de voetbalactiviteiten van Sportivun, onderdeel van NBSS.

 

Op zijn twaalfde begon Rik met het verzorgen van trainingen bij VV Jonathan. Hij kwam er al snel achter dat training geven hem beter lag dan zelf spelen en dus volgde én haalde Rik toen hij achttien jaar werd direct de TC3-cursus van de KNVB. Na een zomervakantie in Amerika te hebben gewerkt, besloot Rik om voor een jaar naar The States te vertrekken. Hier werd hij fulltime voetbaltrainer bij Dutch Total Soccer, een bedrijf dat voetbaltrainingen en -kampen organiseert volgens de Nederlandse filosofie. “Na dat jaar, bij terugkomst in Nederland, ben ik met een vriend van me een eigen voetbalschool gestart: Voetbalschool Oranje”, vertelt Rik. Deze voetbalschool geeft techniektrainingen, waarbij de focus ligt op het individu. “En in de vijf jaar dat we de voetbalschool hebben, zijn er al meerdere amateurspelers doorgestroomd naar betaalde voetbalclubs.”

 

Rik legt uit dat het niveau van jeugdspelers in Nederland al redelijk hoog is, maar dat het toch nog hoger kan. Hij haalt de brede discussie over het geboortemaandeffect aan, evenals de verschillende modellen om spelers zo fit mogelijk te maken. “Daarnaast hebben jeugdtrainers en -begeleiders steeds meer data tot hun beschikking waar ze iets mee zouden kunnen. Om dit bij te houden is echter wel meer tijd nodig, en dus meer geld”, voegt Rik daar aan toe. Dat hij weet waar hij over praat, blijkt uit het feit dat zijn voetbalervaring niet stopt bij Voetbalschool Oranje. In 2014 werd Rik namelijk technisch jeugdcoördinator bij zijn oude club, VV Jonathan, wat resulteerde in promotie van de eerste jeugdelftallen van de 2e/1e klasse richting divisieniveau. In 2015 volgde hij zelfs een masteropleiding van een half jaar tot professioneel voetbaltrainer in Barcelona, waar hij een kijkje in de keuken kreeg bij de niet onbekende plaatselijke FC en stadsgenoot RCD Espanyol.

 

Binnen NBSS zal Rik zich logischerwijs richten op alle voetbalactiviteiten. “Het aanbod van het soort voetbalkampen zal nog meer gespecificeerd worden, waardoor meer kinderen op hun eigen niveau kampen kunnen gaan ervaren.”, begint hij. “Uiteindelijk willen we dat spelers beter gaan voetballen. De ene speler zal dit doen door vooral plezier te hebben, de andere zal extra specifieke aandacht nodig hebben op bepaalde onderdelen.” Zoals Rik eerder al aangaf, is jeugd gemakkelijk te motiveren, zeker met voetbal. “Met mijn ervaring in binnen- en buitenland hoop ik dan ook een goed programma neer te zetten, waardoor alle voetballers met heel veel plezier naar de voetbalactiviteiten van NBSS komen!”, concludeert hij.

Geef een antwoord