Nationaal Bureau Sport Stimulering verwelkomt Ronald Pothuizen

Vanaf de Weissensee in Oostenrijk vertelt Ronald Pothuizen over zijn verleden in de sportwereld, kijk op de hedendaagse sportcultuur en toekomst bij Nationaal Bureau Sport Stimulering (NBSS). Ronald doet in Oostenrijk mee aan de Alternatieve Elfstedentocht: een sinds 1974 georganiseerde schaatstocht die, zoals de naam al doet vermoeden, als alternatief dient voor de Nederlandse Tocht der Tochten. Het natuurijs in Nederland werkt de afgelopen decennia immers niet echt mee. Naast schaatsen is Ronald actief hardloper en zit hij regelmatig op de racefiets. Het bekendste is hij echter met tennis, aangezien hij deze sport niet alleen zelf beoefent, maar er ook nog eens jaren zijn beroep van heeft gemaakt. Ronald is na een tennistrainerschap van 11 jaar namelijk aan de slag gegaan bij de KNLTB, waar hij flink zijn stempel heeft gedrukt op het Nederlandse jeugdtennis.

 

“Ik werd verantwoordelijk voor de reorganisatie van het gehele jeugdtennis in Nederland”, begint Ronald. “Voor 60.000 kinderen, 3.500 trainers, 1.500 verenigingen en 120.000 ouders is het tennis voor de kids sindsdien wezenlijk anders geworden.” Buiten zijn werk bij de KNLTB werd Ronald ook lid van een internationale Taskforce die het jeugdtennis internationaal revolutionair heeft veranderd. Hij was zelfs de eerste buitenlander die met een participatieprogramma in China opleidingen heeft gegeven. Zijn geheim? Innovatie.

 

Ronald legt uit dat de noodzaak om het ontwerp van jeugdsport te veranderen, groter wordt. De sport verliest het van de vele aanbieders van vrijetijdsactiviteiten. “En persoonlijk vind ik dat dit de schuld is van de sport zelf. De sport gaat te weinig uit van het kind”, vertelt hij. Een gebrek aan kennis over het ontwerpen van een inspirerende leeromgeving voor kinderen ligt hieraan ten grondslag. “We hebben kritiek op de online games die kinderen spelen. Maar in wezen zijn de ontwerpers van deze games de sport ver vooruit. Alleen als de sport gebruik gaat maken van innovatieve mensen, met kennis van het ontwerpen van bepaald gedrag, zal je de jeugdsportcultuur kunnen veranderen”, besluit Ronald.

 

Ronald Pothuizen

 

Op dit vlak hebben NBSS en Ronald elkaar gevonden. Nationaal Bureau Sport Stimulering heeft als doel om iedereen in Nederland aan het bewegen te krijgen, beginnend met de jeugd. En, zoals Ronald betoogt, is innovatie de enige manier om mensen weer enthousiast te krijgen voor sport. “Ik denk dat we met elkaar de komende jaren belangrijk kunnen worden bij veranderingen in de Nederlandse sport”, stelt Ronald. “Dit zullen we doen door de kennis op dat gebied te vergroten, innovatieve concepten te ontwikkelen en door samenwerking te zoeken met partijen die een bijdrage kunnen leveren op het gebied van kennis en slagkracht.”

 

Met Ronald Pothuizen als ervaren en succesvolle sportinnovator in de gelederen wil NBSS de komende jaren sport in Nederland nóg meer op de kaart zetten. Van het sportbeleid uitvoeren voor gemeenten, bonden die jeugdleden een unieke kampervaring willen bieden of vernieuwende bijscholingen voor trainers tot het vormgeven van jeugdbeleid op een vernieuwende manier: met Nationaal Bureau Sport Stimulering werkt u met een voorloper in Nederland.

 

Geef een antwoord