Tijd om de daad bij het woord te voegen

Tijd om de daad bij het woord te voegen

Baarn, 12 november 2019

Het ‘verhamburgeriseren’ van de Nederlandse samenleving stelde Thijs Zonneveld een tijdje terug aan de kaak in zijn column in het Algemeen Dagblad. Een mooi gevonden woord om een serieus probleem te kunnen vatten. Bij NBSS strijden we al jarenlang tegen deze verhamburgerisering.

“Waarom zéggen we dat onze gezondheid en die van onze kinderen zo belangrijk is – en waarom dóen we er zo weinig aan?”, eindigt journalist en voormalig wielrenner Zonneveld zijn column. Hij doelt hierbij op bijvoorbeeld het schrappen van schoolzwemmen, verhogen van de btw op de sportschool en groentes en het weinige buitenspelen van kinderen in de Randstad. Met verhamburgerisering heeft Zonneveld het over het normaal vinden van bovenstaande dingen. Men vindt het normaal dat kinderen minder bewegen dan kinderen van vroeger. Men vindt het normaal dat er op iedere straathoek een fastfoodrestaurant zit. Het is, zoals Zonneveld terecht stelt, tijd dat we als samenleving gaan inzien dat dit niet normaal is.

Gymles
Met NBSS staan we scholen, verenigingen en gemeenten bij in de strijd tegen verhamburgerisering. Hierbij focussen we ons, wat de naam Nationaal Bureau Sport Stimulering al doet vermoeden, op sport! Zo geven vanuit Sportdocent tientallen vakdocenten gymles op scholen, verspreid door Nederland. Scholen die hier geen budget voor hebben voorzien we van een lesmethode. Deze methode is perfect te gebruiken door groepsleerkrachten, waardoor de gymles zonder vakdocent alsnog naar een hoger niveau wordt getild.

Het belang van de gymles moet ook niet onderschat worden. Het is een vast moment waarop kinderen bewegen, iets dat vitaal is in hun ontwikkeling. Scholen hebben de mogelijkheid om deze kinderen zoveel te laten bewegen al in het rooster past. Waarom zou je daarop bezuinigen? Bij NBSS trekken we het verder dan dat: pas méér beweegmomenten in! We ondersteunen scholen bijvoorbeeld tijdens de organisatie van schoolkampen of de Koningsspelen. Wat het evenement ook inhoudt: wij geven er een sportief karakter aan. En ook buiten het onderwijs kunnen meer beweegmomenten ingepast worden. Zo organiseren we sportactiviteiten op de buitenschoolse opvang en vanuit Sportivun sportkampen in schoolvakanties, sportdagen en sportieve kinderfeestjes.

Sportbeleid
Het gave is dat we onze expertise op het gebied van sport(ontwikkeling) en beweegonderwijs niet alleen zelf toepassen, maar ook kunnen overdragen op anderen. Zo is NBSS in verschillende gemeenten betrokken bij het opstellen en uitvoeren van het sportbeleid. Dat reikt zoveel verder dan sportactiviteiten organiseren: we krijgen de kans om verbindingen te leggen tussen bevolkingsgroepen, ouderen meer te laten bewegen en, wat dus enorm nodig blijkt, jongeren enthousiast te krijgen én houden voor sport en bewegen. Het is vooral binnen de uitvoering van het sportbeleid dat we zien hoe gewoon jongeren het vinden dat ongezond leven de norm is.

Al met al is het geen hogere wiskunde om te zien hoe het beter kan. Meer buitenspelen, meer beweegmomenten (op school), minder ongezond eten. Het is echter allemaal zo makkelijk om de minder goede keuze te maken in ieder van deze situaties. En wat Thijs Zonneveld terecht aangeeft: als we zoveel om onze kinderen geven – zij zijn immers de toekomst – waarom handelen we daar dan niet naar?

Geef een antwoord