Verveling resulteert in creativiteit

Verveling resulteert in creativiteit

Een paar weken geleden werd Nederland uit het niets gezegend met een paar zomerse dagen. De temperatuur liep niet alleen in de dubbele cijfers, maar tikte op veel plaatsen zelfs bijna de 20 graden Celsius aan. Ik liep over straat, in het zonnetje, en werd intens blij. Niet alleen omdat ik voor het eerst dit jaar een korte broek had aangekund, maar omdat ik kinderen zag buitenspelen. En dat is een leuk aanzicht, als je bedenkt dat kinderen in de huidige maatschappij vaak liever virtueel rondrennen dan buiten.

Door: Sjohn van Gulik, gepubliceerd in ‘De Bunschoter’ en ‘de Baarnsche Courant’

Hyperrealistische games nemen voor kinderen de noodzaak weg om zelf creatief te zijn. Alles wordt voor kinderen voorgeprogrammeerd, terwijl het goed kan zijn om jezelf juist te vervelen. Wanneer je jezelf verveelt, word je gedwongen om na te denken en zodoende bedenk je over het algemeen de leukste dingen. Verveling is de grootste bron van creativiteit! Doordat kinderen deze voorgeprogrammeerde creativiteit binnen handbereik hebben, hoeven zij zich nooit te vervelen. De stap zetten om buiten te spelen of zelf iets te ondernemen, kost dan weleens te veel moeite. En dat is jammer. Buitenspelen is namelijk niet alleen heel leuk, maar ook nog eens heel gezond. Voldoende dagelijkse beweging zorgt er immers voor dat kinderen fit en op een gezond gewicht blijven. Bovendien stimuleert beweging bepaalde hersenfuncties, die je vervolgens goed kunt gebruiken tijdens rekenen of taal. Fittere kinderen presteren beter op school dan minder fitte kinderen!

Een oorzaak die soms genoemd wordt voor het niet-buitenspelen, is een gebrek aan speelpleintjes en –toestellen. Ook hier beland ik op de weg van creativiteit. Vroeger verzonnen mijn vriendjes en ik zelf te gekke spelletjes om buiten te doen. Zo plakten we een paar pvc-buizen aan elkaar met Duct Tape en schoten we pijltjes, gemaakt van krantenpapier, of besjes richting bomen en lantaarnpalen. Zoiets zelf in elkaar zetten, gaf ons meer voldoening dan wanneer we een Nerf-geweer hadden aangeschaft. Of we besloten om te apenkooien en te kijken wie het snelst van boom naar boom kon bewegen (geen zorgen, dit waren lage, stevige bomen). Wat ik probeer te zeggen, is dat speeltoestellen enorm gaaf zijn, maar geen voorwaarde om buiten te kunnen spelen. Wees als ouder niet bang om je kind met niets op te zadelen. Laat je kind zich vervelen en creatief zijn, op welke manier dan ook. En vooral: laat ze lekker buitenspelen!

Jelle Honing
Leonie Ebbes
Sjohn van Gulik
Valentijn Donk
Noortje Spits
Joost ter Horst

Geef een antwoord