Wandelen is simpeler dan je denkt

Begin april was het ‘Wandel naar je werk-dag’. Dit is dé dag waarop duizenden Nederlanders besluiten de benenwagen te pakken om naar hun werkbestemming te geraken. Dat een jaarlijkse dag ervoor nodig is om Nederlanders iets te laten ondernemen, of het nu een dag is om grappen met elkaar uit te halen, waardering te tonen naar naasten of in dit geval vaker te wandelen, is algemeen bekend. Dit neemt niet weg dat er een diepere laag zit in de ‘Wandel naar je werk-dag’: het is ontzettend makkelijk om actief te zijn!

Trouw meldde vorig jaar, aan de hand van een rapport van de Europese Commissie, dat Nederlanders het meest bewegen van heel Europa. Ongeveer 80 procent van de Nederlanders doet wekelijks aan fietsen, wandelen, zwemmen of tuinieren. Dit is bijna twee keer zoveel als het Europees gemiddelde! Hoewel we als Nederland zijnde enorm trots kunnen zijn hierop, laten veel mensen genoeg kansen liggen om nóg actiever te zijn. Iedereen heeft dagelijkse boodschappen nodig en moet naar zijn of haar werk. De keuze om met de auto op pad te gaan is een makkelijke, maar niet altijd een noodzakelijke. Mits de fysieke gesteldheid het toelaat, daag ik u uit om eens op de fiets naar het werk of de supermarkt te gaan. Voor ouderen hebben we bovendien een WandelFit-groep waarmee we wekelijkse wandelingen maken, zodat ook deze doelgroep actief blijft.

En wat te denken van onze kinderen. De belevingswereld van het kind verplaatst zich steeds meer van de straat en speeltuin naar achterover leunen voor een rechthoekig scherm. Gelukkig blijven kinderen in Nederland sport alsnog leuk vinden en zijn er een heleboel kinderen lid van een sportclub. Wandel daar eens naartoe voor een training of wedstrijd. Dan is een warming up ook niet meer nodig! Iedere dag naar school wandelen of fietsen kost daarnaast wellicht meer tijd dan halen en brengen met de auto, maar het is de meest simpele manier om te garanderen dat de Nederlandse jeugd voldoende beweegt. Een mooie ontwikkeling hierbinnen is dat scholen hun gunstige positie in dit geheel steeds beter begrijpen. Dagelijkse wandelingen vanuit een school zelf, zoals basisschool De Ark ook al heeft ingebouwd binnen hun weekprogramma, zijn daarom geen uitzondering meer in Nederland. Uit het door Trouw aangehaalde rapport kwam naar voren dat het vele wekelijkse bewegen van Nederlanders te maken heeft met de goede infrastructuur van ons land. Laten we deze mooie fiets- en wandelpaden dan optimaal benutten. Slinger de benenwagen nóg vaker aan.

Leonie Ebbes
Jelle Honing
Sjohn van Gulik
Valentijn Donk
Noortje Spits
Joost ter Horst
Uitvoeringsteam sportbeleid gemeente Bunschoten

Geef een antwoord